Mul on jäänud mulje, et on olemas road, mis alati õnnestuvad ja on olemas road, mis mõnikord õnnestuvad ning mõnikord mitte. Pirtsakateks küpsetisteks pean näiteks makroone (ausõna, retsept on kogu aeg sama, aga iga kord hoian hinge kinni, kas tulevad jalad alla või ei tule). Kringel nõuab erilist lähenemist. Ning ka tuuletaskud. Sest pole midagi jubedamat, kui küpsetusplaadil kokku vajunud tainahunnik.
Täna tegin tuuletaskuid, sest nende järele on ka juba päevi isutanud.
Keedutaigen
Sobib nii soolaste kui ka magusate küpsetiste valmistamiseks
1,5 klaasi vett
100 g võid
0,5 tl soola
180 g jahu
4 keskmist muna või 3 suurt
Keedutaina põhivalmistusviis:
Vesi koos rasvaine ja soolaga keema lasta. Tõsta keedunõu tulelt, valada jahu sisse ja segada tugevalt. Panna nõu uuesti kuumale plaadile, kuumutada segade, kuni tainas keedunõu küljest lahti lööb ja tainatombu moodustab.
Lasta tainal veidi jahtuda ning lisada ükshaaval munad. Kui munad on suured, võtta üks vähem. Iga muna lisades kloppida tainas siledaks.
Tainas peab jääma ühtlane, paraja paksusega ja läikiv, nii et plaadile pandud kogused laiali ei valguks.
Tainast küpsetatakse kohe pärast valmistamist. Tainas pritsida läbi koogipritsi, pärgamendist torbiku või teha lusikatega pätsikesed.
Küpsetada 220 kraadi juures 10-15 minutit, siis vähendada kuumus 200 kraadile ning küpsetada veel 10-15 minutit. Küpsetamise ajal ei tohi ahjuust avada!
Kui tuuletaskud valmis, avada ahjuuks ning lasta küpsetistel jahtuda.
Õnnestunud keedutaina küpsetised on seest tühjad ja ei lange kokku. Kokkulangenud tuuletaskud võib korraks uuesti ahju panna, kus need uuesti kerkida võivad.
Täita magusa või soolase täidisega, tehes alla lõige või pritsiga pritsides.
Magus täidis:
2 dl vahukoort
250 g (maitsestatud) kohupiima
1/2 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
tuhksuhkrut
Vahukoor vahustada suhkruga, segada kohupiimaga magusust kontrollides. Tuuletaskud seguga täita ning raputada üle tuhksuhkruga.
No comments:
Post a Comment